fbpx

Συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία 94,0 FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μισιάκα και Δημήτρη Δημακόπουλο

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

 

Πάμε τώρα σε έναν από τους Δήμους, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα μας δημιούργησε έναν προβληματισμό. Την Κυριακή που τα λέγαμε από τις 7 μέχρι τις 12.30, δεν είναι ξεκαθαρίσει τίποτα. Ήταν από αυτούς μας βασάνισε την Κυριακή το βράδυ και εξακολουθεί να βασανίζει η αλήθεια είναι. Ήταν πολύ κοντά και οι 3. Και κατέληξαν πολύ κοντά και οι 3. Το θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε τώρα με τον κ. Γιώργο Δαουλάρη που είναι ο τρίτος εκ του αποτελέσματος, όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή, στα αποτελέσματα της singular, είναι ότι προφανώς ζητά επανακαταμέτρηση για τη διαφορά από τον δεύτερο. Πόσα είναι, 40 ψηφοδέλτια; Ίσως και λιγότερα. Θα μας τα πει τώρα ο κ. Δαουλάρης.

Καλή σας ημέρα.

Είστε καλά; Συνήλθατε από την Κυριακή;

Είμαστε μετά από ένα δύσκολο αποτέλεσμα και μετά από έναν αγώνα που δίνει κάποιος και φτάνει εκεί, είναι πάντα κουρασμένος και υπάρχει λίγο ένα αίσθημα απογοήτευσης. Και τους ανθρώπους, πώς θα διαχειριστούμε τους ανθρώπους, τον κόσμο. Είναι μία δύσκολη διαδικασία η οποία όμως αυτή είναι, γιατί οι εκλογές αυτές είναι.

Σωστά.

Και πρέπει να τις βιώνουμε όπως πρέπει.

Ήταν πολύ οριακό το αποτέλεσμα και σίγουρα η βραδιά δεν ήταν για καρδιακούς στον Δήμο της Δάφνης.

Κοιτάξτε, να δείτε. Είμαι αρκετά χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Ήμασταν 7 συνδυασμοί. Είμαι ο μόνος που δεν έχει δύναμη, δεν διαθέτει τον μηχανισμό κλπ, ούτε από πίσω είναι ένα μεγάλο κόμμα, για να μπορεί να το στηρίζει. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που για αρκετές ώρες ήμασταν πότε μπροστά εγώ, πότε ο νυν Δήμαρχος, πότε ο συνεργάτης του Δημάρχου που έκανε δεύτερο ψηφοδέλτιο πρόσφατα και όλο αυτό κράτησε πολλές ώρες, μέχρι τις 12:30 περίπου που οριοθετήθηκε να έχω εγώ μία μικρή διαφορά από τον δεύτερο και μία επίσης μεγαλύτερη μεν -αλλά πάλι μικρή- του πρώτου με τον τρίτου, 150 ψηφοδέλτια, αν θυμάμαι καλά και κάπου 90. Είναι αρκετά οριακά, με αρκετά άκυρα και μια διαδικασία γενικώς αρκετά πρωτόγνωρη. Εμείς τουλάχιστον δεν είχαμε ποτέ στον Δήμο 3 παρατάξεις να βρίσκονται εκεί.

Να βρίσκονται τόσο κοντά. Έχετε εσείς κάτι στην αντίληψή σας, να έχει γίνει πιθανόν κάτι λάθος;

Η διαδικασία από το πρωί παρουσίαζε κάποια θέματα, χωρίς να είναι έντονα. Εμείς δεν καταφέραμε να έχουμε αρκετούς εκλογικούς αντιπροσώπους. Ξέρετε ο κόσμος δεν συμμετέχει εύκολα σε αυτές τις διαδικασίες,  όπως και στις εφορευτικές επιτροπές. Αρκετές εφορευτικές δεν προσήλθαν, παρά το ότι θα έπαιρναν κάποια χρήματα.

Εδώ δεν πάνε οι δικαστικοί.

Με είχαν ορίσει εφορευτικό, δηλαδή είμαι ένας από τους 30 τόσους χιλιάδες ανθρώπους, και διαλέγουν εφορευτική εμένα, τον υποψήφιο Δήμαρχο. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή, ότι λείπανε από τις εφορευτικές πόσο μάλλον να έρθουν για εκλογικοί αντιπρόσωποι. Μαθαίναμε ότι κάποιοι σε κάποια εκλογικά τμήματα δεν έδιναν το δικό μας ψηφοδέλτιο. Στην αρχή υπέπεσε στην αντίληψή μας μία φορά, δύο, τρεις. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις. Μαζεύουμε τώρα, όλο αυτό το υλικό να οργανώσουμε την ένταση η οποία θα κατατεθεί. Ήδη είναι σε μία διαδικασία, διότι πρέπει να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο. Αυτά που βλέπετε είναι της singular ακόμη. Η κατάταξη που έχουν δώσει αυτήν τη στιγμή, θα παραμείνει έτσι.

Άρα δεν πρόκειται να αλλάξει ο δεύτερος ενόψει της Κυριακής. Αν αλλάξει, θα αλλάξει μετά. Σωστά;

Ακριβώς. Αν και εφόσον αλλάξει. Είναι μία δύσκολη διαδικασία και να μην κοροϊδευόμαστε, αρκετά δύσκολη.

Έχει γίνει παλιότερα. Έχει γίνει στην Καισαριανή.

Και σε άλλους Δήμους έχει γίνει.

Είχε χάσει ο κ. Κοντόσταυλος από τον κ. Σταμέλο αν δεν κάνω λάθος. Και σε άλλους Δήμους.

Οφείλουμε να το κάνουμε. Είναι πολύ μικρά τα ποσοστά και οι διαδικασίες και οφείλουμε να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 2 υποψήφιοι όπως έχουν καταγραφεί έστω και οριακά και με έναν σταυρό να ήταν, πάλι έτσι θα γίνονταν οι εκλογές. Από εκεί και πέρα, έχουμε δύο υποψηφιότητες οι οποίες προέρχονται από την ίδια μήτρα, διοικούν μαζί. Ο δεύτερος είναι 17 χρόνια Αντιδήμαρχος, ο πρώτος είναι 4 χρόνια. Και είναι μαζί, ακόμη και το ψηφοδέλτιό τους, για να καταλάβετε, συνδιοικούνε ακόμη και αυτοί που πήγαν στο άλλο ψηφοδέλτιο. Δηλαδή ο άλλος είναι πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης του Δημάρχου και είναι στο άλλο ψηφοδέλτιο.

Και είναι στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Δεν έχει παραιτηθεί. Για να καταλάβουμε, εσείς δεν κάνετε μόνο αίτημα επανακαταμέτρησης αλλά και ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Ναι, ακριβώς. Σωστά.

Οπότε μάλλον αυτό θα πάρει αρκετό καιρό. Αυτή είναι η απόφαση και της παράταξής σας ενόψει του β’ γύρου; Ούτε με Μπινίσκο ούτε με Τσιλίφη;

Αυτήν τη στιγμή αντιπολιτευόμαστε μία διοίκηση, στην οποία οι μεν και οι δε έχουν διοικήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν διαφωνήσει ποτέ, δεν έχουν διαχωρίσει ποτέ τη θέση τους. Απλώς, κάποια στιγμή ο κ. Τσιλίφης είπε «εγώ θέλω το Πάσχα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος» και ο ένας ευχαριστούσε τον άλλον και οι μισοί Αντιδήμαρχοι έφυγαν και πήγαν στον άλλο, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν όπου υπάρχουν θέσεις.
Όταν ο άλλος παραμένει εκεί, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα! Θα ήταν δηλαδή για εμένα, να τους διαλέξω ως τι; Ως καλούς ανθρώπους; Και οι 2 καλοί άνθρωποι είναι. Εγώ θα μπορούσα να κάνω παρέα και με τον Δήμαρχο και με τον άλλον, σαν άνθρωπος.
Αυτό, όμως, που εκφράζουν και οι 2 είναι μία πόλη την οποία την οργανώσανε και την έφεραν στα όριά της και τώρα καλούμαστε να πούμε ότι επιλέγουμε από τους δύο έναν; Μοιάζει σαν να έχω μία επιχείρηση η οποία έχει κουράσει σαν εικόνα και φτιάχνω μία δεύτερη επιχείρηση δίπλα, αλλά είναι ο ίδιος επιχειρηματίας από πίσω.

Οπότε εσείς λέτε να μην πάνε να ψηφίσουν;

Όχι, προσέξτε τώρα. Ούτε αυτό είναι σωστό. Δεν μπορώ εγώ να πω στον κόσμο «μην πάτε να επιλέξετε».

Σωστά.

Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν θα πάει. Καταρχάς, είχαμε μία μεγάλη αποχή όπως την έχετε καταγράψει.

Τεράστια, όχι απλώς μεγάλη.

Εμάς ήρθε το 45%. Την προηγούμενη από τους 29.500, ψήφισαν 16.000. Τώρα ήρθαν και ψήφισαν περίπου 12.000. Παρατηρούμε, λοιπόν, και την πλήρη απαξίωση των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να πω εγώ στον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει. Είναι ανεπίτρεπτο. Ο κόσμος θα συμμετάσχει. Δεν μπορώ, όμως, να του πω εγώ και να έχω την ευθύνη για δύο ίδιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίες συνδιοικούσαν. Είναι ΝΔ και οι 2 και λέμε «να διαλέξω έναν που δεν διοικούσε». Είναι και οι 2. Διοικούν και οι 2 αυτήν τη στιγμή, όλα τα χρόνια. Ο μεν αντίπαλος τού νυν Δημάρχου είναι 17 χρόνια, είναι πιο πολλά χρόνια στη διοίκηση απ’ ό,τι είναι ο άλλος. Κατ’ άλλα, επίσης, υπάρχει και το εξής παράδοξο. Παραμένω να είμαι στη Δάφνη, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια, ο πρώτος επικεφαλής και ο Δήμαρχος τρίτος, δηλαδή εδώ έχουν συμβεί πράγματα. Και την προηγούμενη φορά πήρα 52% στη Δάφνη, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια, θα ήμουν Δήμαρχος Δάφνης, αν ήταν η Δάφνη όπως παλιά και σήμερα ξαναείμαι πάλι πρώτος στη Δάφνη. Ο κόσμος έχει κουραστεί, ταλαιπωρήθηκε. Υπήρξαν λάθη, ενδεχομένως ο Δήμαρχος υποτίμησε τον αντίπαλό του, τον εσωτερικό του αντίπαλο, γιατί όπως μου μετέφερε, η ΝΔ του έδινε ότι έμπαινα εγώ με αυτόν στον β’ γύρο, άρα φοβόταν να τον ακουμπήσει και συγκοινωνούντα δοχεία είναι, ήρθαν και κάτσανε και οι 2 μαζί. Αν κρατούσε λίγο ποσοστό παραπάνω, θα ήμουν εγώ στον 2ο γύρο, όπως το βλέπανε. Είναι λίγο μπερδεμένο, αλλά πώς να πω εγώ στον κόσμο, όταν για τους 2 η πολιτική μου τοποθέτηση είναι ότι έχουν φέρει την πόλη στα όρια της, να διαλέξουν έναν από τους 2. Ας επιλέξει, λοιπόν, ο κόσμος.

Προφανώς. Κατανοητό. Είστε ξεκάθαρος. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη, κ. Δαουλάρη.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά!