fbpx

Συνέντευξή μου στο THE CALLER και την δημοσιογράφο Ευδοκία Λελεδάκη

 

  1. Κ. Δαουλάρη, τα τελευταία 4 χρόνια, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, συμμετέχετε ενεργά στα θέματα που αφορούν τους πολίτες του Δήμου Δάφνης-Υμηττού. Ποια είναι τα θέματα που έχετε εντοπίσει ως προβλήματα για την πόλη; Είναι κάτι που, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Αρχικά, να σας πω ότι η συμμετοχή μου στα κοινά της πόλης είναι για περισσότερο από 20 χρόνια και όχι μόνο τα 4 τελευταία. Η συνένωση των Δήμων Δάφνης και Υμηττού μού έδωσε τη δυνατότητα να μάθω πολύ καλά και τα ζητήματα που αφορούν τον Υμηττό. Η διοίκηση Μπινίσκου είναι, επί της ουσίας, η συνέχεια της προηγούμενης επί 17 χρόνια διοίκησης Σταυριανουδάκη. Είναι πλαισιωμένη από τους ίδιους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια διοικούν την πόλη μέσα από έμμισθες θέσεις ευθύνης και που σήμερα κάποιοι από αυτούς άλλαξαν στρατόπεδο, με επικεφαλής τον επί χρόνια αντιδήμαρχό τους Ν. Τσιλίφη. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγους μήνες στήριζαν και ψήφιζαν όσα έφερνε ο κ. Μπινίσκος, χωρίς καμία διαφωνία.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος συνέχισε την πορεία προς το γκρεμό. Ούτε καν στασιμότητα σε κάποιους τομείς. Η διετής υγειονομική κρίση (COVID-19), ενώ τους έδωσε πολιτικό άλλοθι για μειωμένη δράση, δεν τους βοήθησε να φρενάρουν την κατηφόρα. Άγνοια, πολιτική πενία, έλλειψη βούλησης, εξυπηρέτηση ετερογενών συμφερόντων, ανικανότητα, ανυπαρξία σχεδιασμού και οράματος κάποιες από τις αιτίες που έρχονται στο μυαλό μου γρήγορα. Η πόλη χρειάζεται επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα καθαριότητας, προσβασιμότητας, ασφάλειας στις γειτονιές μας, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη, κίνητρα για ενεργή συμμετοχή των πολιτών, κοινωνική πολιτική, ψηφιακή ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες. Γνωρίζουμε ότι θα παραλάβουμε το απόλυτο μηδέν. Είμαστε έτοιμοι, γρήγορα, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Σε 120 μέρες οι πολίτες θα δουν μία διαφορετική πόλη, έναν διαφορετικό Δήμο, φιλικό στον πολίτη, στον επισκέπτη, στον επιχειρηματία, στην οικογένεια.

  1. Τους τελευταίους μήνες βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες. Ποια ζητήματα σας θέτουν ως προτεραιότητα μετά την εκλογή σας, ως Δήμαρχος;

Το μεγαλύτερο θέμα είναι η έλλειψη καθαριότητας. Ο Δήμος απουσιάζει από τις γειτονιές. Βρώμικα πεζοδρόμια, απαρχαιωμένο σύστημα αποκομιδής, έλλειψη εξοπλισμών και μηχανημάτων, απουσία κανόνων ασφαλείας και υγιεινής για τους εργαζόμενους. Για να καταλάβετε το χάλι που επικρατεί, στην πλατεία Καλογήρων ο Δήμος μας επένδυσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να εγκαταστήσει υπόγειους κάδους απορριμμάτων. Δεν ήταν ικανοί ούτε αυτό το σύστημα να συντηρήσουν. Αντίθετα, τους έχουν παροπλίσει και μπροστά τους παρελαύνουν καμαρωτοί οι κάδοι παλιάς τεχνολογίας. Σπατάλησαν άσκοπα χιλιάδες ευρώ ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε έργα ουσίας. Οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι, ορίζονται για να δίνουν λύσεις, όχι για να αμείβονται και να κάνουν Δημόσιες Σχέσεις. Σηκώνουμε τα μανίκια, ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας καθαριότητας, παρουσία του Δήμου σε κάθε γειτονιά. Η καθαριότητα είναι για εμάς πηγή πολιτισμού για μία πόλη. Είναι η βασική μας προτεραιότητα.

 

  1. Έχετε θέσει 3 βασικούς άξονες στο πρόγραμμά σας: περιβάλλον, ασφάλεια, υγεία. Στην υγεία, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Βασικός πυλώνας στο Δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η Α’ βάθμια περίθαλψη και η πρόληψη. Ο Δήμος μας, εκτός από το Κοινωνικό Φαρμακείο, δεν έχει άλλες δράσεις που να αφορούν το σύνολο των πολιτών. Δεσμευόμαστε για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Δημόσιων Ιατρείων με την εκπόνηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για όλους τους πολίτες. Θα εφαρμόσουμε προγράμματα άθλησης για όλες τις ηλικίες και σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Αθηνών θα εκπονήσουμε σχολικά προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Όλοι οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οδοντιατρικό προληπτικό έλεγχο. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με αρμόδιους φορείς για την εκπόνηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών στις υπηρεσίες του Δήμου μας, ενώ σχεδιάζουμε την εγκατάσταση απινιδωτών σε πολλά Δημόσια κτίρια. Με ένα πλέγμα δράσεων, σεμιναρίων και ενεργειών, στοχεύουμε να γίνουμε ένας Δήμος αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας για αναβάθμιση του ΕΣΥ και επιστημονικής προσέγγισης στην πρόληψη.

  1. Δηλώσατε ότι θα εντάξετε την τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών και να μετατρέψετε τον Δήμο σε μία σύγχρονη πόλη για τους κατοίκους. Τι ακριβώς εννοείτε;

Η ψηφιακή σύγκλιση του Δήμου μας σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη που επικρατεί γύρω μας, βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Με αφορμή τη χρηματοδότηση του Δήμου μας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στο 2024, σας ενημερώνω ότι θα προχωρήσουμε στον πλήρη ανασχεδιασμό των δράσεων που έχει υποβάλει η απερχόμενη Διοίκηση, με στόχο την άμεση επικοινωνία των πολιτών με τον Δήμο για όλα τα θέματα. Δημιουργώντας έναν σύγχρονο Δημοτικό Ιστότοπο, θα εμπλουτίσουμε τις δυνατότητες του πολίτη να επικοινωνεί 24 ώρες το 24ωρο μέσα από ειδικές πλατφόρμες για την άμεση εξυπηρέτησή του σε θέματα καθαριότητας, οδοποιίας, ασφάλειας, στάθμευσης οχημάτων σε Δημόσιου χώρους και κτίρια, αιτήματα προς τον Δήμο. Οδεύουμε στο εξής τρίπτυχο «Αμεσότητα με τους πολίτες, Διαφάνεια, Smart υπηρεσίες». Θεωρούμε ότι στο τέλος της θητείας μας, οι πολίτες θα απολαμβάνουν απομακρυσμένες υπηρεσίες «Smart» για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας. Την εποχή της άμεσης πληροφόρησης και των Smart εφαρμογών, στη Δάφνη και στον Υμηττό ζούμε στην εποχή των παγετώνων. Η Δημοτική Αρχή, αδιάφορη, ανίκανη, άβουλη, θα φύγει με το ανάθεμα των πολιτών να την κυνηγάει.

 

  1. Τέλος, πώς κρίνετε την προεκλογική εκστρατεία των ανταγωνιστών σας και τι θα θέλατε να τους πείτε;

Σέβομαι την προσπάθεια όλων των υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που παλεύουν να επικοινωνήσουν με τους πολίτες τη δική τους οπτική για τα θέματα που απασχολούν την πόλη. Εγώ είμαι εδώ 20 και πλέον χρόνια, παρών σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν. Είμαι γνώστης των προβλημάτων, δεν είμαι μάγος, έχω όμως έμπειρους συνεργάτες και τα εργαλεία ν’ αλλάξω την υπάρχουσα άσχημη κατάσταση. Ο κόσμος εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση και τους συνεργάτες της για 24 χρόνια. Απέτυχαν, ήρθε η ώρα να κάτσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και να κρίνουν το δικό μας όποιο έργο. Δεσμεύομαι ότι τα επόμενα χρόνια στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού θα κινηθούμε με αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, σχέδιο και όραμα για την πόλη που αγαπάμε, για τους πολίτες που αξίζουν τα καλύτερα και όχι να νιώθουν φτωχοί συγγενείς των κατοίκων όμορων Δήμων. Τα θέματα της ΠΥΡΚΑΛ και της μετακίνησης του ΤΕΦΑΑ για εμάς δεν είναι προβλήματα, είναι κίνητρα ανάπτυξης και σχεδιασμού αναβάθμισης της πόλης.

Εμπιστευτείτε μας και στις 8 Οκτωβρίου, θα αλλάξουμε τη Δάφνη και τον Υμηττό.

Μαζί για την επανεκκίνηση της πόλης μας, μαζί για μια Πόλη Φωτεινή.